annakopito header
10:10 - 09/08/2011

Rodebjer S/S 2012

Photo: Kristian Löveborg

Modeveckan inleddes med Rodebjer. En favorit. Hur kommer man någonsin att kunna slå den visningen under de kommande dagarna?

Tidigare förknippade jag Winterviken med den svenska dramafilmen Vinterviken, med de snygga David Tainton och Lina Englund. Inte nu längre. När jag sluter ögonen ser jag marina ränder, solgult och luftiga plagg. Imorse visade nämligen Rodebjer sin vårkollektion för 2012 i Alfred Nobels gamla dynamitfabrik som numera går under namnet Winterviken.

Efter visningen fick jag chansen att prata med Carin Rodebjer.

Vad ser du framför dig när du tänker på den här kollektionen?

Det är tjejen eller kvinnan som liksom, vad hon än sätter på sig, lyckas på något sätt. Hon hittar ett tygstycke någonstans och sätter på sig det med ett skärp eller hennes pojkväns skjorta så blir det bra. Hon är intensiv och närvarande. Det hela utspelar sig vid Medelhavet under en riktig varm sol med en nästan påträngande värme.

Är det därför du använde dig av luftiga material och skapade mer volym?

Jag ville ge tyg och utrymme. Men sen är det smalare siluetter också. Det är lite blandat. Men absolut, det luftiga gillar jag på sommaren. Jag gillar tanken att man känner sig bekväm.

Och samtidigt vara snygg hela dagen. Det känns som att det är något man kan ha på sig från morgon till kväll.

Det är lite det Rodebjer är. Vi utrycker något utan att det ska kännas krystat.

Vad hade du på din moodboard för den här kollektionen?

Vi hade tomma målardukar med rå murbruk på ena sidan, rått och tomt, och färgpaletter, intensiv pigment och färg, färg, färg på den andra. Det är balansen mellan det rena och råa.

Det känns som att färg har blivit en stor del av Rodebjer, eftersom de senaste kollektionerna har varit så färgstarka.

Det är jätteroligt att använda färg. Jag har aldrig varit djupt rotad i det svenska svarta-gråa färgskalan. Jag gillar den rena, minimalistiska formen men att det är något i den. Hela tiden balansen mellan rent och rikt.

Du bor numera i New York.

Ja, jag flyttade i maj. Vi är hemma nu för visningen, men vi åker tillbaka på fredag.

Vad är drömscenariot i New York? Vad vill du ska hända?

Det enda jag vill är att förbättra och jobba med produkten och designen. Jag flyttade mest dit för att få mer internationell inspiration, för att se en större marknad. Jag vill undersöka var vi kan ta Rodebjer. Jag är säker på att saker kommer att hända på vägen, men min huvuduppgift är att utveckla kollektionen.

Vad kommer att hända i framtiden?

Vi sätter igång med höstkollektionen imorgon och att hitta en spännande plats för den kollektionen.

Vad tror du att du kommer att hitta i New York som inte finns här?

Stockholm och New York har ju två olika moods. Jag tror intensiteten, att det är så drivet. Det pågår något hela, hela tiden. Att bara kliva ut och låtas rullas med kommer att vara intressant. Det känns som en bra tid i livet att testa något nytt.

“For the Rodebjer Spring / Summer 2012 collection, we imagine an artist frantically mixing life and work under the blazing sun of the Mediterranean coast.
We picture the moment of intense presence, when everything is connected, when life feeds art, art feeds life and something unique, yet wholly natural, is born.
The color palette is based on artists’ materials, such as canvas and clay, with splashes of bright paint. The range moved from raw nude leather, and unbleached canvas to sunny yellow, bright vermillion and intense ultramarine blue. Counterbalancing the earthy and the brilliant colors there is also crisp white, classic navy blue, charcoal grey and faded black.
The collection is rich in textures. Powder puff fluffiness combined with raw canvas and sleek swimsuit nylon. Rich, bright velvet mixed with crisp, cool viscose and smooth leather, bouclé crepe alongside honeycomb heavy knit and soft, striped denim.
The collection captures a sharp and natural elegance. “
Leave a comment

Fanny and The Coat | annakopito- 13 March, 2012 at 09:17
[...] Fanny is wearing an outfit from Rodebjer’s S/S 2012 collection. Rodebjer has definitely impressed us all since some seasons ago and I have been wondering what suddenly changed. Probably it was time for everybody to understand what a great designer Carin Rodebjer really is. She is true, creative and has her own style. That’s what my mum told me today as well. After the show in August 2011, when I saw the spring collection for the first time, I got the pleasure to speak with Carin. If you know Swedish, you can read the interview here. [...]
Yigal Azrouël S/S 2012 | Fashionweeks- 11 September, 2011 at 01:50
[...] By the way, the combination of strong blue and yellow reminded me of Rodebjer’s spring collection. [...]
Yigal Azrouël S/S 2012 | annakopito- 11 September, 2011 at 01:20
[...] Förresten påminde kombinationen av klarblått med gult mig om Rodebjers vårkollektion. [...]
[...] plagg som parkasjackor och shorts, glansiga haremsbyxor och vida långklänningar. Precis som hos Rodebjer fick jag känslan av att det var plagg som fungerar från morgon till kväll, som får en att [...]
Filippa K S/S 2012 | annakopito- 14 August, 2011 at 12:31
[...] plagg som parkasjackor och shorts, glansiga haremsbyxor och vida långklänningar. Precis som hos Rodebjer fick jag känslan av att det var plagg som fungerar från morgon till kväll, som får en att [...]
NEW POST: Signe Belfiore - I LOVE…
VIEW POSTS - VIEW PROFILE